Psychotherapeut Johan SAMSON

Kinder- & Jongeren Psychotherapie

Artikels

Beste bezoekers

Door middel van dit blog wil ik graag met jullie het gesprek aangaan over allerhande thema's. Ik ben razend benieuwd naar jullie reacties!
Voel je ook vrij om dingen te delen.

Johan

 

overzicht:  volledig / samenvatting

De keerzijde van hoogbegaafdheid

Geplaatst op 6 juli, 2019 om 8:25 Comments reacties (4782)

Wat is hoogbegaafdheid?

Voor de meesten die nog niet vertrouwd zijn met hoogbegaafdheid klinkt hoogbegaafdheid als een voordeel. Als het al een probleem zou zijn is dit echt wel een luxeprobleem.

Anderen vinden het dan net wat 'elite' klinken, alsof het een manier zou zijn om jezelf of je kind als bijzonder te kunnen bestempelen. Een manier van aandacht zoeken wordt wel eens gesteld.

Hoogbegaafdheid heeft inderdaad voordelen. Al kan ik beter zeggen dat het voordelen kan hebben. Een sneller brein betekent dat je minder tijd nodig hebt om te studeren, een situatie in te schatten, een oplossing te bedenken, enz. Klinkt allemaal erg positief en leuk.


De keerzijde.

Toch is er ook een keerzijde aan deze medaille. Heel veel hoogbegaafden halen geen middelbaar diploma. Hoogbegaafden hebben een groter risico op depressie en dus ook op suïcide. Velen hebben een zeer beperkte vriendenkring, voelen zich eenzaam, niet begrepen. Een sneller brein betekent namelijk ook over de mogelijkheid beschikken sneller negatief na te denken, risico's te zien, bedreigingen op te merken.

Onze hersenen vervullen al eeuwen lang de taak om ons in leven te houden door continue alle levensbedreigende situaties op te merken. Zoeken naar positieve dingen, naar mogelijkheden, uitdagingen en dergelijke hebben onze hersenen nog nooit zo moeten doen als de dag van vandaag.

Mensen zijn het als kudde dieren gewent om te conformeren, zich aan te passen aan de groep waarin ze zich bevinden. Dit is een oeroud overlevingsmechanisme. Je zou niet willen dat je als kwetsbare antiloop uit de kudde verdreven wordt om als kant en klaar hapje tussen de roofdieren te gaan leven.

Je moet dus maar eens een vreemde blik krijgen van iemand of aanvoelen dat er iets in de lucht hangt, of je hersenen kunnen al op hol slaan.

Zoals iedereen gaan ook hoogbegaafden zich zo goed mogelijk proberen aanpassen aan hun omgeving. Al snel merken ze op 'anders' te zijn en proberen dit te verdoezelen. Ze beginnen aan zichzelf te twijfelen, zich anders te gedragen, onder te presteren... En dit terwijl ze continu blijven botsen op hun eigen natuur. Hun eigen strenge normen en waarden, hun uitgesproken rechtvaardigheidsgevoel, enz.

Kleuters die plots de letters niet meer kennen of niet meer kunnen rekenen. Kinderen die plots asociaal worden omdat ze niet meer over hun passies en interesses durven te praten met leeftijdsgenoten.


Hoe frustrerend is het wel om jezelf continu te vervelen, maar er toch niet in te slagen goede punten te hebben of een nieuwe uitdaging te durven aangaan.

Zoveel talent, zoveel potentieel. Verloren...

Uiteraard hoeft het allemaal zo vaart niet te lopen. Met de juiste ondersteuning door scholen en werkgevers, al dan niet met behulp van een therapeut of coach kun je leven er helemaal anders gaan uitzien.

Samen werken aan het vandaag en aan een betere toekomst. Dat is wat het verschil maakt!

Heeft u vermoedens van hoogbegaafdheid, zoekt u een manier om succes in je leven te bereiken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op en kijk wat we voor jou kunnen betekenen.


Rss_feed

0