Psychotherapeut Johan SAMSON

Kinder- & Jongeren Psychotherapie

Hypnose in de psychotherapie heeft absoluut niets te zien met hypnose in de showbizz. Zo is een hypnotherapeut niet uit op spektakel, maar wil hij een positieve interne verandering teweegbrengen.

E-gezondheid.be

Bij hypnose wordt de patiënt in een gewijzigde bewustzijnstoestand gebracht: geen slaap, maar een soort dromerige waaktoestand waarbij hij zijn geest vrijer kan laten ronddwalen.

In die toestand zijn er minder psychische remmen en zijn de instinctieve emoties gemakkelijker op te wekken. Op die manier kunnen de interne psychische mechanismen sneller bereikt worden.

Deze gewijzigde bewustzijnstoestand wordt dan gebruikt om te werken via suggestie. Vandaag worden er bijna geen directe suggesties meer gebruikt ("u bent genezen"), wel indirecte suggesties waarbij de psyche van de persoon onder hypnose kan kiezen en alleen de suggesties kan beluisteren die ze wil horen.

Bij hypnotherapie zal de therapeut bijvoorbeeld zeggen: "Ik weet niet precies op welke manier uw geest zal willen veranderen: misschien zeer vlug, misschien geleidelijk, misschien op een totaal onverwachte manier…" Het onbewuste kiest dus zelf de genezingsmethode die perfect past bij de persoon in kwestie.

De metafoor is één van de meest gebruikte suggesties omdat ze zo krachtig is. Zo kan de therapeut aan een patiënt die te maken krijgt met verscheurende levenskeuzes, vertellen hoe hij of zij paarden voor een koets moet spannen. Hij zal daarbij meteen uitleggen dat dit in het begin niet makkelijk is. De paarden moeten op elkaar ingespeeld raken en leren samen te werken en dezelfde richting te kiezen. Alleen dan is een geslaagde koetstocht mogelijk. De paarden staan hier voor de driften, de sterke verlangens, die figuurlijk in dezelfde richting moeten gaan om ergens toe te leiden. Precies dat zorgt ervoor dat u vooruitgaat in het leven.

Als het onbewuste die metafoor aanvaardt, kan ze uitgroeien tot een zeer doeltreffend instrument van verandering. Als het ze verwerpt, dan wordt ze gewoon beluisterd, zonder een bijzonder effect te hebben. De therapeut wil dus niet manipuleren, maar tal van veranderingsmethoden voorstellen.

Hypnotherapie is meestal vrij kort. Ze omvat enkele probleemgerichte sessies.

Hypnose wordt onder andere gebruikt om gewicht te verliezen, te stoppen met roken, bedplassen te stoppen, seksuele disfuncties te verhelpen.

Maar hypnose is ook een zeer krachtige manier om fobieën op te lossen zoals angst voor spinnen, hoogte of zelfs autorijden. 

In mijn praktijk hielp ik ook al mensen met spreekangst, examenvrees, stress gerelateerde tic's, sociale angst, vliegangst en dergelijke.

Heeft u een probleem waar je graag van af wil? Neem dan gerust vrijblijvend contact op om te kijken of hypnose ook voor jou persoonlijk betekenisvol kan zijn.

Dankzij mijn psychologisch geschoolde achtergrond ben ik niet gebonden aan scripts maar bekijk wat de beste methode is speciaal op maat van jouw klacht.

Als hypno- coach mocht ik al tal van mensen begeleiden naar een volgend niveau in hun leven.

Hypnose kan een wereld van verschil betekenen! 

Johan Samson
This site uses Google reCAPTCHA technology to fight spam. Your use of reCAPTCHA is subject to Google's Privacy Policy and Terms of Service.

Bedankt voor je berichtje. Ik zal je zo snel mogelijk contacteren. Bij dringende vragen kan u me steeds bereiken op het nummer 0493/19.02.25 Met vriendelijke groeten, Johan Samson